"סטרס הוא תגובה מורכבת שיכולה להיות בעלת השפעות הפוכות על התנהגויות אכילה.
מצד אחד, מתח גורם לשחרור הורמונים כמו קורטיזול וגרלין, שלעיתים מובילים לתיאבון מוגבר, להשתוקקות למזון מנחם ולאכילת יתר. מצד שני, בזמן לחץ חריף, הורמונים כמו הורמון משחרר קורטיקוטרופין (CRH) ואדרנלין יכולים לדכא את התיאבון, ולגרום לאנשים מסוימים לאבד עניין באוכל לחלוטין. תגובות מגוונות אלו מדגישות את הקשר המורכב בין מתח להרגלי האכילה שלנו, תוך שימת דגש על תגובות אינדיבידואליות ללחץ. יכולים להיות שונים באופן משמעותי. גורמים כמו נטייה גנטית, חוויות מהעבר ואופי גורם הלחץ ממלאים תפקיד בקביעה אם אדם עלול לאכול יותר או פחות כאשר הוא מתמודד עם לחץ.
מזונות מסוימים יכולים לעזור להקל על מתח ולקדם תחושת רווחה על ידי מתן רכיבים תזונתיים התומכים בבריאות המוח ומפחיתים את השפעות הלחץ על הגוף. חלק מהמזונות להפחתת המתח הללו כוללים:
פחמימות מורכבות: מזונות כמו דגנים מלאים (שיבולת שועל, אורז חום), קינואה ובטטה יכולים לעזור לווסת את רמות הסוכר בדם ולספק אספקה קבועה של אנרגיה, ולמנוע שינויים במצב הרוח.
פירות וירקות: אלה עשירים בויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שיכולים להילחם בתופעות של מתח. במיוחד, מזונות עשירים בוויטמין C, כגון תפוזים ופירות יער, יכולים לסייע בהפחתת הורמוני הלחץ.
עלים ירוקים: מזונות כמו תרד, קייל ומנגולד עמוסים במגנזיום, שיכול לעזור לווסת את רמות הקורטיזול ולקדם רגיעה.
אגוזים וזרעים: שקדים, אגוזי מלך וזרעי פשתן הם מקורות טובים לשומנים בריאים, החיוניים לבריאות המוח.
הם יכולים גם לעזור להפחית מתח.
דגים שומניים: סלמון, מקרל ופורל מכילים חומצות שומן אומגה 3, אשר נקשרו להפחתת מתח וחרדה.
אבוקדו: אבוקדו הוא מזון עתיר חומרים מזינים עשיר בשומנים בריאים, ויטמינים ומינרלים שיכולים לתמוך בהפחתת מתח.
שוקולד מריר: במידה, שוקולד מריר יכול להגביר את מצב הרוח ולהפחית מתח, הודות לתרכובות כמו פלבנואידים ונוגדי חמצון.
תה צמחים: קמומיל, לבנדר ותה ירוק יכולים להיות בעלי השפעות מרגיעות על מערכת העצבים, המסייעים בהפחתת מתח וחרדה.
פרוביוטיקה: מזונות כמו יוגורט וקפיר מכילים פרוביוטיקה התומכת בבריאות המעיים, שיש לה קשר חזק למצב הרוח ולוויסות מתחים.
חלבונים רזים: מזונות כמו עופות רזים, טופו וקטניות מספקים חומצות אמינו שיכולות להגביר את הייצור של נוירוטרנסמיטורים כמו סרוטונין, המווסת את מצב הרוח.
בעוד שמזונות אלו יכולים לסייע בניהול מתח, חיוני לשמור על תזונה מאוזנת ולתעדף בריאות כללית, כולל פעילות גופנית סדירה וטכניקות להפחתת מתחים, לניהול מקיף של מתח.
בעת לחץ, עדיף להימנע או להמעיט בצריכת מזונות ומשקאות מסוימים שעלולים להחריף את הלחץ או את ההשפעות הפיזיות שלו. הנה כמה מזונות שכדאי להגביל או להימנע מהם בתקופות לחוצות:
חטיפים ומשקאות ממותקים: מזונות עשירים בסוכר, כגון ממתקים, סודה ומאפים מתוקים, עלולים לגרום לעלייה ברמת הסוכר בדם, ולהוביל לשינויים במצב הרוח וללחץ מוגבר.
קפאין: בעוד שמעט קפאין יכול לספק דחיפה אנרגטית זמנית, צריכה מופרזת עלולה להוביל לחרדה מוגברת וחוסר שקט. רצוי למתן קפה ומשקאות אנרגיה.
אלכוהול: אלכוהול הוא מדכא, ולמרות שנראה שהוא מספק הקלה זמנית, הוא יכול למעשה להגביר את הלחץ, לשבש את השינה ולהשפיע לרעה על מצב הרוח.
מזונות מעובדים ומהירים: אלה מכילים לרוב רמות גבוהות של שומנים, סוכרים ותוספים לא בריאים שיכולים לתרום לדלקת, להשפיע על מצב הרוח ולהשלכות בריאותיות ארוכות טווח.
מזונות מטוגנים: מזונות מטוגנים עשירים בשומנים לא בריאים ויכולים להכביד על מערכת העיכול, מה שעלול להוביל לאי נוחות ואיטיות.
עודף מלח: מזונות עתירי נתרן עלולים להוביל לאגירת מים ונפיחות, מה שעלול להיות אי נוחות פיזית ולהגביר מתח.
מזונות חריפים: בעוד שחלק מהאנשים מוצאים נחמה במזונות חריפים, הם עלולים להוביל לאי נוחות במערכת העיכול ואולי לא להיות הבחירה הטובה ביותר כאשר הלחץ כבר משפיע על המעיים.
עודף חלב: מוצרי חלב יכולים להיות עשירים בשומנים רוויים ולקטוז, שיכולים להיות קשים לעיכול עבור אנשים מסוימים ועלולים להוביל לאי נוחות.
עודף בשר אדום: צריכה גבוהה של בשר אדום, במיוחד זנים מעובדים, קשורה לסיכון מוגבר לבעיות בריאותיות מסוימות ועלולה לתרום ללחץ בטווח הארוך.
עודף פחמימות מזוקקות: מזונות כמו לחם לבן, אורז לבן ודגנים ממותקים עלולים לגרום לתנודות מהירות ברמת הסוכר בדם ועלולים להוביל לשינויים במצב הרוח.
חיוני לזכור שמתינות היא המפתח, ואנשים שונים עשויים להגיב בצורה שונה למזונות אלו כאשר הם לחוצים.
תשומת לב לאותות של הגוף שלך והתאמת התזונה שלך בהתאם יכולה לעזור לך לנהל מתח בצורה יעילה יותר.
בחירה בתזונה מאוזנת המבוססת על מזון מלא היא בדרך כלל אסטרטגיה טובה לטיפול במתח.