משקאות תרבותיים בקרב ספורטאים
שמירה על מאזן נוזלים תקין בקרב ספורטאים חיונית לשמירה על בריאותם ושיפור ביצועיהם הגופניים.
צריכה לא נכונה של נוזלים יכולה להוביל לירידה בביצועים ולפגוע בהליך ההתאוששות.
קיימות הנחיות ספציפיות להרגלי שתייה בהתאם למאפייני המתאמן ולסוג, משך ועצימות הפעילות כמו כן, ישנם מאפיינים של הסביבה אשר משפיעים על המלצות השתייה כמו זמן האימון ותנאי האקלים.
על אף שיש מגוון הנחיות ספציפיות, קיימים הבדלים תרבותיים בהרגלי השתייה שיכולים להשפיע על מאזן הנוזלים של מתאמנים מאותה התרבות.
הנה מספר דוגמאות לכך:
מיץ אסאי- ברזיל.
מופק מפירות יער ומקובל לצריכה בקרב ספורטאים ברזילאיים.
השימוש באסאי אף קיבל תאוצה בזמן המשחקים האולימפיים בברזיל ב2016. לאסאי מיוחסות תכונות בריאותיות (יש כאלו המתייחסים אליו כמזון על) מכיוון והוא מכיל כמות גבוהה של חומרים אנטי דלקתיים ונוגדי חימצון מסוג פוליפנולים ופלבנואידים היוצרים את צבעו הסגול.
תכולת נוגדי החמצון הגבוהה והחלבון במיץ האסאי יכולים לסייע להתאוששות.
בנוסף, אסאי עשיר בחומצות שומן חיוניות, סיבים תזונתיים חלבונים ומינראלים כגון נתרן ואשלגן שיכולים לסייע להחזרת נוזלים ומלחים.
יחד עם זאת סביר להניח שאסאי לא יעיל לשיפור ביצועים מכיוון והוא עשיר בסיבים אשר מובילים לתהליך עיכול ארוך.
יש לקחת בחשבון שבאופן מסחרי ייתכן ומוסיפים למשקה פירות נוספים ורכיבים שונים כדי לשפר את טעמו, מה שיכול להשפיע על איכות המשקה והרכבו.
לאור הפופולאריות והרכיבים בעלי הפוטנצאיל שלו, מומלץ לחקור באיזו תדירות צורכים אסאי לאחר פעילות גופנית בברזיל וההשפעות של צריכת אסאי על מצב הנוזלים.
מיץ קנה סוכר- הודו
בהודו מיץ קנה סוכר נפוץ לשימוש בקרב ספורטאים כאשר מיץ זה עשיר בחלבון ומינראלים.
צריכת מיץ קנה סוכר הראתה השפעה דומה להחזרת נוזלים כמו משקאות ספורט.
בנוסף מיץ קנה סוכר מסייע לעליה גדולה יותר בריכוזי הגלוקוז בדם ביחס למשקאות ספורט ואף מים בשלב ההתאוששות לאחר הפעילות.
בשונה ממשקאות ספורט המכילים בעיקר גלוקוז מיץ קנה סוכר מכיל בעיקר סוכרוז (המורכב מגלוקוז ופרוקטוז) דבר המשפר את ספיגת ועיכול הפחמימות בשל תכולת הסוכרים השונה.
בנוסף מיץ סוכר קנים יכול לסייע בשיפור התאוששות במיוחד בסביבה חמה שכן יתכן וצריכת משקה מתוק שכזה יכול לעודד שתייה מרצון ולהגיע כך לסטטוס נוזלים תקין.
בנוסף מיץ קנים יכול לסייע בחידוש מאגרי הגליקוגן.
כמו כן, מיץ קנים עשיר בנוגדי חמצון דבר היכול לסייע בהפחתת סטרס חמצוני.
מצד שני מיץ קנה סוכר יכול להפחית את קצב התרוקנות הקיבה דבר היכול לפגע בספיגת הנוזלים ובביצוע הגופני לכן ניתן למי שמעוניין להשתמש לדללו או להשתמש במיץ קנה סוכר בארוחות שלאחר אימון.
מחקר עתידי בנושא צריך לקבוע את הפרופיל התזונתי של מיץ קנה סוכר, כולל רמות נוגדי החמצון, מכיוון שהדבר יאפשר לספורטאים לשפר את הבנתם את היתרונות של שתיית מיץ קנה סוכר.
בנוסף, ריכוזי סוכרוז גבוהים עלולים להוביל לתסמינים שליליים במערכת העיכול עקב חוסר ספיגה של פרוקטוז.
מיץ קנה סוכר עשוי להיות משקה שימושי עבור ספורטאים במהלך ואחרי פעילות גופנית, במיוחד במדינות שבהן הוא פופולרי מבחינה תרבותית.
מחקרים עתידיים יכולים לחקור את המידה שבה נצרך מיץ קנה סוכר לאחר פעילות גופנית במדינות אלו. יש לבצע התאמות לתכולה התזונתית של מיץ קני סוכר סחוט טרי כדי להבטיח שריכוז הפחמימות נמצא ברמות המומלצות.
BESO- אתיופיה
משקה נפוץ בקרב ספורטאים אתיופיים אשר מוכן ע"י הוספת מים חמים לקמח שעורה.
ניתן להוסיף לתערובת מלח סוכר ואף חמאה או לערבב את הקמח שעורה עם מים קרים וסוכר ואף דבש.
משקה זה דל בסוכר. הפחמימות במשקה זה הם עמילן וסיבים תזונתיים ועל כן הוא אינו אידאלי לספורטאים שכן סיבים ועמלין מתעכלים ונספגים באופן וקצב שונה ביחס לסוכרים פשוטים.
אין הרבה מחקרים על השפעת המשקה או הביצוע הגופני אך ייתכן ומשקה זה טוב לצריכה לאחר אימון לצורך התאוששות וקידום בריאות בשל תכולת נוגדי חמצון רבים והפחתת סטרס חימצוני.
בירה:
בירה נצרכת במדינות רבות בקרב ספורטאים חובבנים, לרוב בתום האימון ומסיבות חברתיות.
בירות מכילות בין 2.5% אלכוהול ל5%.
רבים ממי ששותים בירה חושבים שהיא מסייעת להחזרת נוזלים מכיוון והיא מכילה אחוז מים גבוה, יחד עם זאת, לבירה יכולה להיות דווקא ההשפעה ההפוכה מכיוון והאלכוהול שבה יכול להוביל לייצור שתן מוגבר.
בבירה יש כמות סודיום נמוכה ולכן היא לא מסייעת להחזיר מלחים שאבדו במהלך האימון.
ארגון המאמנים האתלטיים (NATA) אינו ממליץ לצרוך משקאות המכילים יותר מ4% אלכוהול לאחר פעילות גופנית מכיוון ולכך יכולה להיות פגיעה בביצועים והתאוששות.
כדי להימנע מהשלכות השליליות אך עדיין להנות מצריכה של בירה ישנם כאלו הבוחרים לצרוך בירות עם אחוז אלכוהול נמוך או כאלו בלי אלכוהול כלל שאינן מזרזות התייבשות.
מכיוון ובירה משקה מאוד פופולארי בתרבות המערבית יש לייעץ לספורטאים לגבי ההשלכות של צריכת בירה בשילוב עם שגרת האימונים שלהם.
לסיכום:
לתרבות ממנה אנחנו מגיעים השפעה ניכרת על הרגלי האכילה והשתייה שלנו.
לא קיימת ספרות מספקת על ההקשר התרבותי בהרגלי צריכת נוזלים ועל ההשפעה האפשרית על ביצועי פעילות גופנית והתאוששות.
לכן, זוהי האחריות של אנשי המקצוע בעת בניית שגרת צריכת נוזלים לספורטאי לקחת בחשבון את התרבות ממנה הוא מגיע, הרגלי השתייה והעדפות השתייה שלו.
Leow, C. H. W., Tan, B., Miyashita, M., & Lee, J. K. W. (2022). Cultural differences in hydration practices among physically active individuals: a narrative review. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 19(1), 150-163