מחסור בשעות שינה והשמנה- אורח החיים המודרני מגיע עם נוחיות רבה, אולם דווקא בתחום השינה נראה כי עם הקדמה כמות שעות השינה יורדת. מחקרים מראים כי משנה לשנה חלה ירידה בכמות שעות השינה הממוצעות הן של מבוגרים והן של ילדים. בין הסיבות הגורמות להפחתה בשעות השינה ניתן למצוא אורח חיים עמוס ולחוץ, אילוצי עבודה, שעות מסך מרובות, ושילוב של חיי משפחה וקריירה. בנוסף תחושות של לחץ, מתח וחרדה מונעות מאיתנו הירדמות וכניסה למיטה במצב לא רגועה מבטיחה לנו נדודי שינה רבים. מרבית האנשים מדווחים כי הם ישנים פחות מ6 שעות שינה בלילה. המלצות השינה הן ככ10 שעות שינה לילדים ביסודי, כ8 שעות שינה לילדים בתיכון וכ7 שעות שינה למבוגרים.
אין ספק שאנחנו לא ישנים מספיק, אך מלבד עייפות למחסור בשעות שינה יכולה להיות השפעה נוספת על הבריאות שלנו- השמנה
מחסור בשעות שינה והשמנה- כיצד מחסור בשעות שינה מעודד השמנה?
קיים קשר בין מחסור בשעות שינה והשמנה. מחקרים מראים כי לשינה יש תפקיד חשוב בשמירה על המשקל והמאזן האנרגטי בגוף, כאשר אנחנו לא ישנים מספיק שעות המשמעת התזונתית שלנו עלולה להיפגע ואנחנו יכולים להימצא בסכנה לעליה במשקל.
לכאורה המשמעות של פחות שעות שינה הינה יותר שעות ערות ועליה בהוצאה האנרגטית ואכן מחקרים מראים כי מחסור בשעות שינה גורם לעליה של כ5% בהוצאה האנרגטית. אך למרות עליה זו ישנה עליה גדולה יותר בצריכת המזון, במיוחד לאחר ארוחת הערב ובעיקר פחמימות. זהו מנגנון ההגנה הפיזיולוגי של הגוף שלנו שנועד לספק לנו אנרכיה לשעות העודפות שבהן אנו ערים.
השפעתם של הורמונים :
חוסר בשעות שינה פוגע בהפרשת המלטונין הורמון השינה ומעלה את הפרשת הורמון הגרלין המעודד תיאבון.
לסיכום, עד כמה שזה קשה עקב העומס בחיי היום יום נסו לישון לפחות 6 שעות אם לא בכל ימות השבוע אז בחלקם.
לקריאת המאמר המלא לחצו כאן