השפעה של צריכה מגוונת של מזון על צריכתו
הידעתם שלגיוון במזונות יכולה להיות השפעה משמעותית על כמות האוכל שאתם צורכים?
במטה אנליזה שבוצעה לאחרונה נמצא שגיוון תוך כדי ובין ארוחות מוביל לעליה בצריכת המזון.
הסיבה לכך נעוצה במנגנון השובע הספציפי- לפי מנגנון זה, כאשר אנחנו אוכלים אותו המזון לאורך זמן איכות הטעם שלו יורדת בעינינו. אבל כאשר מוצג לנו מזון חדש תחושת התיאבון חוזרת. דוגמא יומיומית לכך ניתן לראות במונח "קיבה לקינוחים" , כאשר אנשים שבעים מארוחה אבל יש להם עדיין "מקום" לקינוח.
למעשה, הצגת הקינוח ששונה בטעם ובמרקם מחדש את תחושת התיאבון.
לתופעה זו השפעות חיוביות מאוד. למשל, מחקר שבוצע על ילדים צעירים מצא שהצגת מגוון פירות וירקות הגדילה את צריכתם בקרב הילדים.
יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון את הסכנה לעליה במשקל. למשל, כאשר אנחנו נמצאים בבתי מלון בו יש מגוון מזונות אנחנו אוכלים יותר בגלל המגוון הקיים, מה שיכול להוביל לצריכה עודפת של קלוריות.
אבל- במחקר שנערך בו נבחנה השפעה של תזונה מגוונת בריאה מוגבלת בקלוריות נמצא שאנשים שתזונתם היתה בריאה ומגוונת הצליחו לרדת יותר במשקל ושומן לשמור על הישגיהם תקופה ארוכה יותר לעומת אנשים שלא גיוונו בתזונה שלהם.
Embling, R., Pink, A. E., Gatzemeier, J., Price, M., D Lee, M., & Wilkinson, L. L. (2021). Effect of food variety on intake of a meal: a systematic review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition, 113(3), 716-741.