לעיתים אנחנו מחפשים בנרות אחר גיוון בסוגי דיאטות ותפריטים כאשר לעיתים רבות מספיק לשנות הרגלים ופשוט לאכול ולבחור נכון. לכן אני מאוד אוהב את עקרונות הדיאטה הים תיכונית אשר נוצרה כבר בשנות ה 60 עפ"י עקרונות תזונתיים אשר הונהגו במדינות כגון יוון, כריתים ודרום איטליה. כבר בשנים אלו ניכר שהתמותה באותן מדינות ממחלות לב הייתה נמוכה יותר ביחס למדינות אחרות בצפון אירופה.
ניתן לראות את עקרונות התזונה הים תיכונית בפירמידה המצורפת.
שמן זית אשר עשיר בחומצות שומן חד בלתי רוויות ונוגדי חימצון הינו אחד מסימני ההיכר של התזונה הים תיכונית ומיוחסות לו (ובצדק) יתרונות בריאותיים רבים.
בכל הקשור למחלות לב בחנו את השפעתו של שמן זית להפחתת סטרס חימצוני המעורב במספר גורמי סיכון למחלות לב כגון יתר לחץ דם, סכרת וסינדרום מטבולי.
נמצא ששמן הזית סייע להפחתת חימצון הLDL והפחתת פאקטורים מעודדי דלקת.
בנוסף חל שיפור בפרופיל השומנים בדם עקב עלייה בערכי HDL, הפחתת LDL ושליטה ברמות הסוכר בדם דבר המסייע לנו לשמור על בריאות הלב.
אין ספק ששמן זית הינו מזון בריא אך כמו תמיד יש להסתכל על המכלול מרכיבי התזונה המגוונים שתזונה ים תיכונית מספקת (ולא רק על מזון ספציפי) מבחינת מאקרונוטריינטים (פחמימות, חלבונים, שומנים) ומיקרונוטריינטים (ויטמינים ומנראלם). אלו מותאמים למרבית ההמלצות לצריכה תזונתית נכונה וכך למעשה מאפשרים לשמור על משקל גוף תקין, והפחתת סיכון לתחלואה לבבית וסכרת .
תזונה ים תיכונית היא פשוטה לישום ונוחה על מנת לשנות הרגלים מבלי להימנע משום מזון אחר ומסייעת להפחתת ושמירה על המשקל, הפחתת סיכון למחלות לב, שליטה ברמות הסוכר והשומנים בדם.
Nutrients 2019, 11(12), 2941; https://doi.org/10.3390/nu11122941