תזונה ופעילות גופנית והשפעתם על מערכת החיסון בגיל השלישי.
מערכת החיסון מושפעת גם היא מתוחלת החיים המתארכת וכיום אנו מדברים על החשיבות בלהגן על בני הגיל השלישי בטח כל עוד בחוץ מסתובבת הקורונה.
דלקת מתמשכת ( Inflammaging ) הינה מונח המתאר דלקת מתמשכת ללא פתרון דבר המשפיע על קצב ההזדקנות וכן על תחלואה כגון סכרת סוג 2 מחלות לב וסרטן וזאת בעקבות עלייה ברמות של גרומים מעודדי דלקת ( IL-6 ( TNF-α
מסקנות לגבי תזונה ופעילות גופנית על מערכת החיסון בגיל השלישי:
1. חומצת האמינו טריפטופן מצוייה בביצים, דגים, מוצרי חלב, בשר וקטניות והיא יכולה להשפיע על התפקוד הקוגנטיבי ומצב הרח בכך שהיא מהווה מקור ליצירת סרטונין.
מבחינת מערכת החיסון טריפטופן משתתף במסלול מטבולי ליצירת קינורנין (kynurenine דבר המסייע לתגובה אנטידלקתית. ראוי לציין שמרבית האוכלוסיה, גם המבוגרת צורכת כמות מספקת של טריפטופין לאורך היום ולכן לרוב אין צורך לתסף.
2. אומגה 3- יתכן ותהליכים דלקתיים תורמים לתהליך הסרקופניה בגיל השלישי (איבוד מסה וכח שריר תוך פגיעה באיכות החיים).
קיים מעט מידע על היכולת הטיפולית באומגה 3 ותוכנתה האנטי דלקתית בכל הקשור לתופעת הסרקופניה ומערכת החיסון.
היו מחקרים שכללו אימוני התנגדות ושילוב של אומגה 3 בכמות של 2-3.3 גר/ליום לאורך 3-6 חודשים שהראו הפחתה בגורמים מעודדי דלקת עקב שילוב של השניים (דבר שלא נצפה באימון התנגדות עצמו).
3. פעילות גופנית רגילה היא בעלת השפעה חיובית על מערכת החיסון ומסייעת למשל לשפר תפקוד של תאי NK (תאי הרג של מערכת החיסון אשר תפקידם לחסל תאים הנדבקו מנגיפים).
עוד נמצא שפעילות גופנית מתונה 3 פעמים בשבוע למשך 10 חודשים סייע בהעלאת רמת הנוגדנים כנד שפעת.
מבחינת השמנה אורח חיים יושבני וצריכה קלורית עודפת מקושרים בין היתר עם הפרשה של גורמים מעודדי דלקת מתאי השומן, לכן הפחתת הגודל של תאי השומן ע"י תזונה נכונה היוצרת מאזן קלורי שלילי בשילוב פעילות גופנית תסייע להפחתת גורמים מעודדי דלקת וכך להפחית סיכון לסכרת, מחלות לב ומחלות אוטאימיוניות.