מזון מעובד , דיאטה , ופרקטיקה
עולם הדיאטות כולל שלל שיטות אבל על דבר אחד שחוזר על עצמו במגוון הטכניקות הינו ההמלצה להתייחס לאיכות המזון ולא רק לכמותו.
מזון אולטרה מעובד נגיש, זול, ובעל חיי מדף ארוכים, על כן מפתה לקנות ולצרוך אותו. אף על פי כן, מומלץ להפחית את צריכתו מכיוון והוא עשיר בסוכר, שמן ונתרן, דחוס קלורית ודל ברכיבי תזונה איכותיים.
הדחיסות הקלורית יחד עם הערכים התזונתיים הדלים מסייעים להחרפת בעיית ההשמנה, סכרת, מחלות לב וכלי דם.
המחקר הנוכחי בחן כיצד צריכה של מזון אולטרה מעובד בקרב אנשים הסובלים ממשקל עודף משפיעה על הצריכה הקלורית שלנו (שנבדקה בשיטה מאוד מדוייקת שהיא מים כפולי סימון), משקל הגוף והרכב הגוף (דקסה).
הנבדקים חולקו באופן אקראי לקבוצה שאכלה מזון לא מעובד ולקבוצה שצרכה מזון אולטרה מעובד למשך שבועיים ולאחר מכן ביצעו החלפות בסוג התזונה למשך שבועיים נוספים בין הקבוצות.
מה מצאו ?
הצריכה הקלורית בקרב האנשים שצרכו מזון אולטרה מעובד במשך שבועיים היתה 500 קקל יותר ביחס לאנשים שצרכו מזון לא מעובד וכפועל יוצא מזה כמות הפחמימות , השומן ונתרן בתזונה עלתה ובנוסף נצפתה עלייה (אמנם לא משמעותית גם בשל משך המחקר הקצר) במשקל במשך שבועיים, וירידה במשקל הגוף הרזה לצד עלייה במסת השומן.
המסקנה אם כן ברורה,
יחד עם זאת, למרות שנושא זה, נחקר, מדובר וידוע בציבור, אנשים רבים מתקשים לבצע את השינוי והויתור על מזונות אלו. חלק מהסיבות לכך זה עומס המטלות בתקופה המודרנית, לאנשים יש פחות זמן לבשל ומסתמכים יותר על מזון מהיר, פשוט להכנה וארוחות בחוץ.
בנוסף ישנם מחקרים מתחום הפסיכולוגיה המעידים גם על דפוס החשיבה שמקשר בין טעם לבריאות, מזון לא בריא נתפס טעים בעוד מזון בריא נתפס כלא טעים.
מה ניתן לעשות?
1. חשוב להבין שהמטרה בדיאטה או שינוי הרגלים צריכה לכלול צריכת מזון איכותי (מעבר לנושא הגרעון הקלורי) והפחתה בצריכת מזון אולטרא מעובד.
2. חשוב לייצר לעצמכם מסגרת תזונתית נוחה, כלומר, לבחור מזונות שנוחים לרכישה, לבישול וכמובן טעימים. לשם כך מומלץ להתנסות במגוון מזונות על מנת למצוא את אלו שטובים עבורכם.
3. אין צורך להימנע לחלוטין וליצור תחושת חסך בהקשר למזונות שפחות בריאים עבורנו, כאשר אנחנו רוצים לצרוך אותם, בין אם מתוכנן ובין אם בלהט הרגע, יש לחזור לשגרה שלנו ולדאוג שמרבית האוכל שאנחנו צורכים יהיה בריא עבורנו.
Hall, K. D., Ayuketah, A., Brychta, R., Cai, H., Cassimatis, T., Chen, K. Y., … & Fletcher, L. A. (2019). Ultra-processed diets cause excess calorie intake and weight gain: an inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. Cell metabolism, 30(1), 67-77.