מזון וחלקאות אורגנית

מזון וחקלאות אורגנית.

לאורך השנים האחרונות ישנה עליה בצריכה של מזון אורגני. ניתן לראות בצמיחתן של חנויות ייעודיות שנפתחו בשנים האחרונות, בנוסף, כמעט כל סופר גדול דואג שתהיה מחלקה עם אלטרנטיבות אורגני. ההבחנה לגבי מה נחשב מתעסקת לא במה שיש במזון אלא דווקא מה שאין בו כמו חומרי ריסוס, אנטיביוטיקה וכימיקלים נוספים. חקלאות אורגנית עושה שימוש ב"אמצעים טבעיים" לטיפול בתוצרת החקלאית, כלומר לא נכון לומר שאין ריסוס אלא החומרים בהם משתמשים אחרים. יחד עם זאת, על פי החוק הישראלי, אם קיימת סכנה לתוצרת האורגנית ניתן להשתמש בחומרים נוספים.
לאורך השנים יצאו מחקרים סותרים, ישנם מחקרים שדיווחו על תרומה בריאותית של מזון אורגני לעומת רבים אחרים שלא מצאו הבדלים.


הסקירה העדכנית ביותר נערכה השנה.

סקירה זו בחנה עשרות מחקרים. במחקרים הקליניים שסקרו לא נמצאה תרומה משמעותית לצריכה של מזון אורגני מבחינת ערכים תזונתיים. מבחינת חומרי הדברה ישנה כמות נמוכה יותר של חומרי הדברה במזון אורגני, אולם חסרות הוכחות שיתמכו בתרומה של מיעוט חומרי הדברה על בריאותנו לאורך זמן. בבחינה של מחקרים תצפיתיים בהם לא נערכה התעברות קלינית כן נמצאה תרומה בצריכה של מזון אורגני מבחינת הפחתת סיכון לסינדרום מטבולי, עודך משקל, בעיות פוריות, פגמים בלידה ואלרגיות. יחד עם זאת, במחקרים מסוג זה לא ניתן להצהיר על סיבתיות, כלומר לא ניתן לטעון כי הפחתת הסיכונים נובעת מצריכה של מזון אורגני. לדוגמא, סיבה אחרת לממצאים יכולה להיות דפוס ההתנהלות של אנשים שצורכים מזון אורגני. אלא לרוב יהיו אנשים עם מודעות גבוהה יותר לאורח חיים בריא אשר באופן כללי מקבלים החלטות בריאות נכונות יותר הן מבחינת תזונה והן מבחינת פעילות גופנית ואורח חיים ולכן יש להם פחות סיכון לבעיות בריאות עתידיות.


לסיכום,

בכל הקשור לתחום השוק האורגני, אין ספק כי יש המשיך ולחקור, לערוך מחקרי אורך ותצפיות משמעותיות יותר על מנת לבחון את התרומה של מזון זה על בריאותנו. כמו גם את הנזקים האפשריים (בסקירה הנוכחית לא נמצאה התייחסות לנזק) של שימוש בחומרי ריסוס אסורים, כימיקלים והורמונים.

Vigar, V., Myers, S., Oliver, C., Arellano, J., Robinson, S., & Leifert, C. (2020). A Systematic Review of Organic Versus Conventional Food Consumption: Is There a Measurable Benefit on Human Health?. Nutrients, 12(1), 7.

שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

פוסטים נוספים:

נשים ספורטאיות

נשים ספורטאיות: הסיכונים התזונתיים בקרב ספורטאיות נשים: תובנות והמלצות

נשים ספורטאיות: אתגרים תזונתיים נשים ספורטאיות מתמודדות עם אתגרים ייחודיים בתחום התזונה, הנובעים מהדרישות הגבוהות של פעילות גופנית בשילוב עם גורמים פיזיולוגיים והורמונליים. המחקר שנסקר

קרא עוד »
סגירת תפריט