השפעה של אומגה 3 על כח השריר, מסת השריר והביצוע הגופני בגיל השלישי:
איבוד מסת שריר ויכולת תפקודית (סרקופניה) הינה תופעה שכיחה בגיל השלישי ואיתה עולה הסיכון לנפילות, שברים, אשפוז, שימוש בטיפול תרופתי ופגיעה באיכות החיים.
פעילות גופנית במקביל לטיפול תזונתי יכולים לסייע במניעת דלדול מסת השריר ע"י שילוב של אימוני התנגדות וצריכת חלבון בכמות של 1.2 עד 1.5 גרם/ק"ג/יום.
האם אומגה 3 יכולה גם כן לסייע?
ראשית מקורות לאומגה 3 מתחלקים ל 3 חומצות שומן:
חומצה ALA – מצויה בפולי סויה, אגוזי מלך זרעי פשתן ושמן קנולה אך ההמרה שלה בגוף לחומצת שומן מסוג EPA DHA מתבטאת באחוזים בודדים של כ 5-10% .נמצא שהיא יכולה לסייע בהפחתת מדדי דלקת ולסייע בסינטזת החלבון בשריר.
חומצות.EPA ו DHA מצויים בעיקר בדגים כגון סלמון, טונה מקרל, סרדינים, פירות ים, הרינג.
על סמך מחקרי תצפית קודמים יתכן וצריכת אומגה 3 יכולה לסייע לסינטזת החלבון בשריר בגיל השלישי וכן נמצא בחלק מהמחקרים שתוסף שמן דגים בכמות של 1.86 גרם EPA 1.5 DHA גרם יכולים לסייע בשיפור כח השריר ומסת השריר.
לעומת זאת, מחקרים אחרים שבהם נטלו תוסף של אומגה 3 בכמות נמוכה לאורך של 0.22 עד 0.8 גרם לא הובילה לשיפור במסת השריר
במטה אנליזה שנעשתה בנושא לאחרונה נמצא:
בקרב בני הגיל השלישי תוסף אומגה 3 בכמות של 2 גרם/ליום סייע לעלייה מתונה ולא משמעותית במסת השריר של 0.33 ק"ג
כמו כן, בכל הקשור לשיפור כח השריר תיסוף אומגה 3 לא תרם לשיפור בכח האחיזה
מבחינת הביצוע הגופני תוסף אומגה 3 סייע לשיפור ביכולת לעבור ממצב ישיבה לעמידה ב0.3 שניות וכן סייע לשיפור מהירות ההליכה במבחן הליכה של 3 מטרים הלוך וחזור ב1.78 מטר/שנייה.
לסיכום,
לאומגה 3 יתרונות בריאותיים ידועים, יחד עם זאת, בכל הנוגע לכוח ומסת שריר יש אינדיקציות חיוביות אך יש להמשיך ולחקור את הנושא על מנת להגיע לממצאים משמעותיים.
בכל אופן שילוב של פעילות גופנית עם דגש על אימוני התנגדות וצריכת חלבון ממקורות מגוונים כולל כאלו המכילים אומגה 3 לבטח לא יזיקו על מנת להתמודד עם ירידה מסת השריר והיכולת התפקודית בגיל השלישי.
Huang, Ya-Hui, et al. "Effects of Omega-3 Fatty Acids on Muscle Mass, Muscle Strength and Muscle Performance among the Elderly: A Meta-Analysis." Nutrients 12.12 (2020): 3739.