השמנה תחת משקל תקין, ייתכן?
השמנה עלולה להיות מסוכנת מכיוון והיא מהווה גורם סיכון למחלות לב, יתר לחץ דם, תנגודת ל
אינסולין, סכרת סוג 2, יתר שומנים בדם, דם נשימה בשינה וכבד שומני.
אילו מדדים יש על מנת לקבוע אם אנו סובלים מהשמנה?
(1) מדד הBMI. זהו מדד ותיק המעיד האם המשקל שלנו תקין ביחס לגובה. מדד זה מוחשב על פי הנוסחה הבאה- משקל חלקי גובה בריבוע. ערכים תקינים הינם בין 18.5-24.9 כאשר ערכים מעל 30 מעידים על השמנה . יש לקחת בחשבון כי מדד זה אינו רלוונטי בקרב ספורטאים.
(2) מדד נוסף לקביעת ההשמנה ע"י American Society of Endocrinologists הינו אחוז השומן בגוף כאשר מעל 25% שומן בגברים ומעל 35% בנשים מעידים על השמנה
(3) השמנה בטנית מוגדרת עפ"י היקף הטבור, כאשר מעל 102 ס"מ בקרב גברים ו 88 ס"מ באישה מעידים על השמנה בטנית. ככל שערכי BMI גדלים במקביל להשמנה בטנית עולה גם הסיכון למחלות לב, יתר לחץ דם וסכרת.
הסתכלות על מדד BMI בלבד יכולה להטעות ואף להיות מסוכנת. ישנם מקרים מדד הBMI תקין אך אחוזי השומן והיקף הטבור גבוהים ויציבו אותנו בסכנה לתחלואה לבבית.
לכן יש לבצע בדיקה מקיפה בה נתייחס גם להרכב הגוף (מסת שומן, מסת גוף רזה ומסת שריר) על מנת לשמור על הבריאות ולמנוע תחלואה במחלות לב וכלי דם.
הגרף המצורף מראה גם כאשר BMI תקין (מדד גוף תקין לכאורה) ככל שאחוזי השומן עולים עולה הסיכון למחלות לב וכלי דם בעקבות עליה בלחץ הדם, רמות השומנים בדם, רמות הסוכר בדם, השמנה בטנית וירידה ברמות הHDL .
המידע והגרף לקוחים מתוך: Oliveros, E., Somers, V. K., Sochor, O., Goel, K., & Lopez-Jimenez, F. (2014). The concept of normal weight obesity. Progress in cardiovascular diseases, 56(4), 426-433.