אלכוהול ופעילות גופנית- לאחרונה יצאו מספר פרסומים המשבחים את ההשפעת האלכוהול בכל הנוגע לפעילות גופנית, אך האם באמת מומלץ לשתות אלכוהול לפני או אחרי פעילות גופנית?
קצת על אלכוהול ועל קלוריות
ראשית, חשוב לדעת כי אלכוהול שייך למשפחת החומרים המדכאים והוא מספק אנרגיה רבה, גרם אלכוהול מספק 7 קלוריות, ולכן ככל ש % האלכוהול במשקה יגדל כך כמות הקלוריות תגדל.
בנוסף, אלכוהול הינו חומר מסיס במים הוא נספג במהירות במערכת העיכול, במיוחד כאשר לא צרכנו מזון יחד עם אלכוהול וכמו כן ספיגתו הינה מהירה ברקמות בעלות תכולת נוזלים רבה כגון המוח.
אלכוהול משפר את הביצועים?
מחקרים מצאו כי לאלכוהול במינונים נמוכים מיוחסות השפעות חיוביות על ביצוע כדוגמת השפעה מעוררת, הפחתת כאבים ושיפור בטחון עצמי אך ככל שנפריז בכמויות נחוש בהשפעותיו המדאכות של האלכוהול כגון עייפות, ואיטיות, ירידה בזמן התגובה ואיבוד שיווי משקל.
בנוסף, שתיית אותה כמות אלכוהול בשתי פעמים שונות יכולה ליצור אצלנו שתי תחושות שונות תלוי המצב הגופני שבו אנו נמצאים והסיטואציה החברתית בה אנחנו לוקחים חלק.
אלכוהול ופעילות גופנית
יש הטוענים כי ישנו יתרון בצריכת אלכוהול בסמוך לפעילות גופנית, טענתם היא כי אלכוהול ממלא את מאגרי הפחמימות.
יש להבין שלפני פעילות, במיוחד בתחום ענפי הסבולת ישנה חשיבות רבה לפחמימות ולמילוי מאגרי גליקוגן, ולשם השוואה בבירה לבנה יש כ 14 גר' פחמימות לעומת 40 גר' במיץ פרי, לכן אלכוהול אינו מקור אידאלי לפחמימות.
בנוסף יש לקחת בחשבון את השפעותיו המשתנות של האלכוהול, דבר העלול לפגוע במשק הנוזלים לפני ,בזמן ולאחר פעילות גופנית.
לאחר פעילות גופנית יש להחזיר כמות רבה של נוזלים ומלחים (נתרן), אלכוהול כאמור מכיל כמות נמוכה מאוד של נתרן ביחס למשקאות אחרים בשוק ובטח לעומת מים!
לכן, למרות פרסומים שיווקיים בעלי אג'נדה כלכלית שונים המשבחים את הקשר שבין אלכוהול ופעילות גופנית, איו ספק כי עדיף לצרוך לפני ואחרי אימון נוזל או אוכל אחר ולא אלכוהול. אם כבר שותים אלכוהול לאחר מאמץ יש לעשות זאת במתינות, אך לשלב מים ומזון כמקורות עיקריים לחידוש מאגרי האנרגיה ומשק הנוזלים והמלחים.
לקריאת המאמר המלא לחצו כאן