איך אנחנו מחליטים מה לאכול?

איך אנחנו מחליטים מה לאכול?

ההחלטה מה לאכול היא החלטה שאנחנו צריכים לקבל פעמים רבות לאורך היום.
האם להתחיל את הבוקר עם קפה ומאפה או גרנולה וירקות?
האם בארוחת הצהרים לבחור תוספת של צ'יפס או של תפוחי אדמה אפויים?
נשאלת השאלה, כיצד בסופו של דבר אנחנו מחליטים בין אלטרנטיבות של אוכל.
ישנן מגוון גישות לנושא. בפוסט זה אציג שתי גישות שבבסיסן עומד סולם הערכים שלנו לגבי מזון הכולל.
הערכים הנחקרים ביותר המשפיעים על קבלת ההחלטות שלנו בהקשר של תזונה הם העדפה חושית (טעם, ריח, נראות, מרקם), עלות, מוכרות שלנו עם המזון, הערך הבריאות שלו, הערכים התזונתיים שלו, ערכים תרבותיים ואתיים, שמירה על המשקל ותרומתו של המזון למצב הרוח.
הגישה המסורתית טוענת שאנחנו שמים משקל לכל אחד מהערכים הללו והמנה שקיבלה את ה"ציון" הגבוה ביותר בשקלול על הערכים תבחר.
הגישה הנחקרת במאמר המצורף נקראת "הגישה המהירה והחסכונית לבחירת אוכל".
לפי גישה זו אנחנו לא לוקחים בחשבון את כ-ל הערכים המופיעים אלה רק את הערך החשוב לנו ביותר.
למשל, אם הכי חשוב לנו להיות בריאים נבחר במזון הבריא מבין השניים.
אם הכי חשוב לנו שמירה על המשקל נבחר במזון עם הערך הקלורי הנמוך יותר (והוא לאו דווקא הבריא יותר).
אם שני המזונות נתפסים בעינינו כשווים בערך החשוב לנו ביותר נעבור לערך השני בחשיבותו ולפיו נבחר.
ממצאי המחקר המצוטט כאן, מציגים כי הגישה "המהירה והחסכונית", הלוקחת בחשבון ערך אחד החשוב ביותר יעילה בניבוי בחירת מזונות כמו הגישה המסורתית.
גישה זו גם חסכונית קוגניטיבית ומאפשרת לנו לקבל החלטות מהירות ולכן ייתכן והיא מדמה בחירות בפועל אף יותר מהגישה המסורתית.
מה יכול לעזור לנו לקבל החלטות טובות יותר בעבורנו?
חשוב להבין ששתי הגישות עובדות בצורה שאינה מודעת.
כלומר, ייתכן שאנחנו רוצים מאוד לשמור על הבריאות לטווח הרחוק אבל הערך הגבוה עבורנו הוא טעם ולכן בבחירה עכשווית בין שתי אופציות נבחר בזו הטעימה יותר שאינה מקדמת את הבריאות שלנו.
העלאה למודעות של הערך שאנחנו רוצים להגדיל את חשיבותו יכולה לעזור לנו לקבל החלטה מודעת יותר ושתואמת את הרצון שלנו לטווח הארוך.
Scheibehenne B, Miesler L, Todd PM. Fast and frugal food choices: uncovering individual decision heuristics. Appetite. 2007 Nov;49(3):578-89. doi: 10.1016/j.appet.2007.03.224. Epub 2007 Apr 3. PMID: 17531348.

שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

פוסטים נוספים:

סיפור ההצלחה של ווליד

שינוי איכותי בהרכב הגוףהםחתה של 19 ק"ג במשקל לצד הפחתה משמעותית במסת השומן . ווליד ירד מ35% שומן ל19% שומן בתהליך מודרך ובריא

קרא עוד »
סגירת תפריט