משקאות אנרגיה

משקאות אנרגיה

מסקנות מתוך נייר עמדה של האגודה הבינלאומית לתזונת ספורט

מרכיבים

למשקאות אנרגיה רכיבים רבים. ביניהם קפאין, טאורין, ג'ינסנג, גוארנה, קרניטין, כולין, קומפלקס ויטמין B , ויטמינין C ויטמין D וויטמין A. כמו גם אלקטרוליטים (נתרן, אשלגן, מגנזיום וסידן), סוכרים , ממתיקים, טירוזין ו-L-תיאנין,

השכיחות של כל מרכיב במשקאות אנרגיה משתנה מאוד, נעה בין 1.3% ל-100% ולא תמיד מצוינת באופן ברור על תווית המשקה.

עם זאת, מחקר מצא שקפאין הוא המרכיב הנפוץ ביותר במשקאות אנרגיה, עם כמות ממוצעת של 174 ± 81 מ"ג למנה.

מבין הרכיבים הרבים המופיעים במשקאות האנרגיה, מרבית המחקרים מציגים הוכחות לשני רכיבים עיקריים, קפאין ופחמימות.

מחקרים

לכמות הקפאין השפעה על תרומת המשקה לביצועים ספורטיביים, כאשר כמות של 200 מג לפחות יכולה לשפר ביצועים אירובים עצימים.

יחד עם זאת, יש לזכור כי לקפאין יכולות להיות תופעות לוואי שליליות שיש לקחת בחשבון.

צריכת משקה אנרגיה 10-60 דק לפני הפעילות יכולים לסייע לשיפור הפוקוס בביצוע, לשפר ערנות, שיפור יכולות אנאירוביות ואירוביות בכמות של 3 מ"ג/ק"ג/משקל גוף.

לגבי התכולה הקלורית אין ראיות מספקות שמשקאות אנרגיה עם תכולה קלורית נמוכה תורמים לשמירת המשקל.

לעומת זאת, משקאות אנרגיה בעלי ערך קלורי רב יכולים להוביל לעלייה במשקל , ולכן יש לקחת בחשבון את השימוש במשקה והתכולה האנרגטית בתכנון התזונה היומית.

כאשר שוקלים לצרוך משקאות אנרגיה יש לקחת בחלבון את תכולת הפחמימות והאינדקס הגלקימי הגבוה והשפעתו האפשרית על הבריאות, רמות סוכר בדם ורמות אינסולין.

יש לשים לב

הצריכה של משקאות אנרגיה אינה מומלצת לאנשים הרגישים לקפאין, נשים בהריון, נשים מניקות או נשים המנסות להיכנס להריון. כמו כן, היא אינה מומלצת לילדים בגילאים 2-12.

עבור ילדים בגילאים 12-18 יש לנקות משנה זהירות, יש לקחת בחשבון שאין מספיק מחקרים ונתונים על הבטיחות של השימוש במשקאות אנרגיה בגילאים אלו.

אוכלוסיות נוספות שצריכים להתייעץ עם אנשי מקצוע בטרם צריכת משקאות אנרגיה הם חולי סוכרת ומחלות לב, הסובלים ממחלות נוירולוגיות.

אנשים הנוטלים תרופות המושפעות מהאינדקס הגליקמי הגבוה שנמצא במשקאות אלו או מכמות הקפאין במשקאות.

יש לקחת בחשבון את צריכת הקפאין הכוללת (קפה, תה ירוק, תוספי קדם אימון, ג'לים, משקאות ספורט ותוספי קפאין) במהלך היום על מנת להימנע מצריכה מוגזמת היכולה להוביל לתופעת לוואי.

מקור:

Jagim, A. R., Harty, P. S., Tinsley, G. M., Kerksick, C. M., Gonzalez, A. M., Kreider, R. B., … & Antonio, J. (2023). International society of sports nutrition position stand: energy drinks and energy shots. Journal of the International Society of Sports Nutrition20(1), 2171314.

 

שתפו:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

פוסטים נוספים:

נשים ספורטאיות

נשים ספורטאיות: הסיכונים התזונתיים בקרב ספורטאיות נשים: תובנות והמלצות

נשים ספורטאיות: אתגרים תזונתיים נשים ספורטאיות מתמודדות עם אתגרים ייחודיים בתחום התזונה, הנובעים מהדרישות הגבוהות של פעילות גופנית בשילוב עם גורמים פיזיולוגיים והורמונליים. המחקר שנסקר

קרא עוד »
סגירת תפריט